ROCK IN BLOOD

OPCENITA BAZA PODATAKAO ROCKU

ROCK NEKAD I DANAS

Ovu smo temu otvorili kako bi zapravo usporedili ono o cemu smo govorili u stranici about us.O tome kako je rock zapravo opao u kvaliteti i njegovompolakom odumiranju i podpadanju pod druge zanrove.Sama cinjenica tog da je rock opao je ta da su prije drugi zanrovi podpadali u rock,a danas on u njih.Zalosno,sto reci.

 

 Evo uzmimo za primjer zlatno doba rocka,razdoblje od 1971. do 1980.Tad je rock bio prava ,autenticna glazba,sa mnostvom podzanrova.Svatko je slusao rock i birao podzanrove koji mu odgovaraju.Nijedan mu drugi zanr nije mogao doci do koljena,biti mu konkurencija.Rock je suvereno vladao scenom,bez ikakve ozbiljnije konkurencije.

Svi ti podzanrovi,nazvat cemo ih djeca zanra rock,a to su Speed Rock,Blues Rock,Heavy Metal,Hard Rock i jos jedno nebrojeno mnostvo podzanrova su razlicito svirali i imali razlicite stilove koje su privlacile razlicito slusalastvo,ali sve to se na kraju skupljalo u jedan jedinstveni zanr i nevjerojatnu glazbu.

Svi ti podzanrovi koji su okupljali slusatelje koji su voljeli takvu svirku,sve su ih okupili u jednu veliku obitelj zvanu rock.I zbog toga je on vladao scenom.Drugi zanrovi nisu imali to bogatstvo razlicitosti,te nisu ni bas uspjeli.

 

U razdoblju 80 pojavljuje se disko,prva ozbiljnija prijetnja rocku.Disko je okupljao puno obozavatelja i konkurirao rocku za tron.No rock odgovara jos jednim navalom podzanrova poput punka,koji su okupljali i one koji i nisu voljeli rock.Osnivaju se heavy metal bendovi koji danas rock odrzavaju na zivotu,poput Iron Maidena,Metalicce,Megadetha.Disko je kao i ovi prije bio jednolican,i nije pruzao neke druge podvrste diska da ljudi lakse nadju rock glazbu koja im odgovara.I tako disko nije dugo konkurirao rocku,nego je za pet godina pao duboko u zaborav.No nisu svi podzanrovi rocka izasli sretni i kao nadmocni pobjednici,neki odlicni zanrovi koji su bili bitni u svijetu rocka,se ruse pod cizmom diska.

Uzmimo primjer Boogie Rocka.70-ih je bio jedan od najpopularnijih zanrova rocka.Boogie rock se slusao po cijelom svijetu.Dolaskom diska,boogie rock naglo gubi na popularnosti. Muzicki strucnjaci i dan danas nisu razjasnili zasto je boogie rock dozivio takav krah. Do 1985. prestao je postojati svaki boogie rock bend koji je dotad postojao,i boogie rock je nepovratno preminuo.

No,90-ih do zamaha dolazi alternativni rock,pogotovo grunge,predvođen Nirvanom.Rock je tad uzdignut na jednu novu i neviđenu razinu.No,javljala se nova prijetnja,pop,elektronička glazba,rap i hip hop.To četveročlano društvo će u budućnosti rocku zadati prave muke.

U drugoj polovici 90-ih,raspadom Nirvane raspade se i Grunge,svijetla tocka tadasnjeg rocka.Od 1994. rock polako ,ali sigurno gubi vodecu ulogu na sceni.Od tad nije nijedan pravi rock bend osnovan,da svira rock kao i nekad sto se sviralo.Jedino valja napomenuti Rammsteina,koji je osnovao novi zanr i pridonio raznolikosti rocka.

 

Od 2000. rock sve brze se gubi.Cetvorka prije navedena je potpuno preuzela scenu.Trazeci spas,rock bendovi pustaju u svoju svirku elemente cetvorke,te tako oskvrnjuju rock.To je problem.Upravo to sto bendovi danas se olako predaju popu,rapu,hip hopu i elektronickoj glazbi.Ono sto bi svaki bend trebao napraviti je nastaviti jednaku svirku kao i dosad,a ne traziti spas u drugoj glazbi.

Od bendova koji se tog pridrzavaju mozemo navesti sve metal bendove,AC/DC,Rammstei Bon Jovia i druge.

 

Ovo je uzelo samo malo vremena meni,a moze puno pomoci vama u spoznaji toga o cem cijelo vrijeme pricamo.Razmislite o ovome o cemu sam napisao.

 

Marko Raič & Mijo Dumančić