ROCK IN BLOOD

OPCENITA BAZA PODATAKAO ROCKU

Garage Rock

Ime Garage Rock dolazi od cinjenice da njega sviraju uglavnom tinejdžeri,amaterski i naivno možemo reći,te ime Garage Rock dolazi od toga što su većinom vježbali po garažama.Tekstovi pjesama su se vrtili oko škole i srednjoškolskim ljubavima.U to vrijeme je garage rock bio daleko agresivniji podžanr od drugih podžanrova rocka.

U početku Garage Rocku se nije pridavalo puno pažnje,ali nakon britanske invazije i Garage Rock se uspijeva izboriti za svoje mjesto na sceni.

Tada je postojalo tisuće Garage bendova i stotine ih je imalo,prije reći,lokalne hitove nego svjetske.

Iako su neki bendovi postigli značajan svjetski uspjeh,većina je bila,kako reći,katastrofa.Krajem 60-ih Garage Rock je izumro.

No ipak sredino 70-ih Garage rock ponovno oživljava s još agresivnijim ritmom,i nastavlja do danas. 

Pop Rock

Pop Rock je žanr koji kombinira lagani ritam pop pjesama i njihove lako pamtive tekstove,svirane na rock način.Iako  je ova kombinacija doživjela veliki uspjeh,kritičari i stručnjaci navode kako su Pop i Rock zapravo kao Nebo i Zemlja,smatraju pop ne tako autentičnim i raznovrsnim kao rockom.

Neki ljudi pop rock opisuju kao podžanr rocka koji samo svira lagane pop ritmove,dok drugi Pop Rock smatraju podžanrom popa u kojem se samo gitara stavlja u prvi plan.Pop Rock je uvijek bio mjesto svađa kritičara.Kritičari ga isto nisu voljeli jer su smatrali da Pop nije dostojan da se miješa sa rockom. Drugi su pak smatrali da nije tako,da se rock stavlja u prvi plan i da se svaki žanr smatra podvrstom rocka,te da ti žanrovi ne mogu doći do izražaja.

Alternative Rock

Često zvan i alternativna glazba je žanr rock glazbe koji se pojavio 1980-ih godina, a postaje poznatiji 1990. Nastaje kako bi se lakše opisali punk stilovi rock-a, jer se u to vrijeme pojam rock kao žanr nije mogao koristiti za opis svi sličnih žanrova. Kao glazbeni žanr sadrži mnoge druge žanrove glazbe koji nastaju od tzv. indie glazbe.

   Neki od poznatiji bendova ovog žanra su:       

         - Paramore

         - Gene

         - Gem Archer

         - Kenickie 

         - The  Smiths 

         - Coldplay

Punk

 Punk je pokret mladih nastao krajem 1970-ih godina, odnosno subkultura koja nalazi inspiraciju u punk rocku.Punk rock je vrsta rock glazbe i pokret koji se pojavio u drugoj polovici sedamdesetih godina 20. stoljeća u Velikoj Britaniji i SAD-u predvođen sastavima kao što su The RamonesThe ClashSex PistolsThe DamnedThe AnimalsThe Buzzcocks i dr. makar prijelazne oblike možemo naći i ranije.

 Razdoblje od začetka punka pa sve do njegove diferencijacije krajem 1970-ih se naziva prvim valom punka ili old school punkom. Temeljni instrumenti jednog punk sastava su bubnjevigitara i bas gitara, a kompozicije su često vrlo kratke (obično oko 2 min. ili manje). Punk rock glazba bila je određeni odgovor na tadašnju rock-glazbu koja se je neprepoznatljivo udaljila od prvotnih ideja rock glazbe 1950-ih, a to su buntovništvo, jednostavnost i dostupnost mladima. Tadašnji rock 1970-ih činile su orkestralne skladbe, iznimna kompliciranost muzičkog izraza, sastavi su bili veliki i nedodirljivi, članovi staasva zvijezde, a sami koncerti skupi i divovski spektakli s ogromnom organizacijom itd. Ono što se punk glazbom učinilo bilo je da se glazba vratila svojim korijenima iz 1950-ih godina. Sastav je mogla osnovati bilo koja skupina tinejdžera, bez obzira na glazbenu talentiranost i obrazovanje. Naglasak je ponovo na izrazu bunta i vlastitog stava, umjesto tehničke savršenosti. Sam sastav je blizak njegovoj publici; često ga čine prijatelji iz kvarta, pripadnici istoga grada. Članovi sastava su podjednako pripadnici subkulture bez posebnih povlastica i višeg statusa i prava u grupi. Koncerti su bili organizirani u manjim i skučenim klubovima, publika bi se najčešće međusobno poznavala.

Progresivni Rock 

Progresivni rock (često skraćen u "prog rock" ili jednostavno "prog") je stil rock glazbe koji je započeo u Europi kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća. Iako se vrlo često i art rock koristi kao sinonim za ovaj žanr, postoje određene razlike između art rocka i progresivnog rocka.

Bendovi progresivnog rocka su pomicali tehničke i kompozicijske granice rock žanra napuštajući tradicionalne i popularne strukture pjesama, i korištenjem elemenata Jazzaklasične glazbe ielektronske glazbe.

Progresivni rock se razvio iz psihodeličnog rocka kasnih šezdesetih godina 20. stoljeća, kao nastavak tendencije korištenja inspiracije iz raznih drugih žanrova glazbe. Predstavnici žanra suYesPink FloydGenesisKing CrimsonJethro Tull.

Hard Rock

Hard rock je podvrsta rocka. Nastao je sredinom šezdesetih nešto ranije nego stilski srodnik heavy metal. Kao naziv za ovaj glazbeni stil koristio se i sinonim heavy rock, koji se i danas koristi u svrhu pobližeg označavanja glazbenog pravca određenog sastava.

U svojoj osnovi ovaj stil je ostao dosljedan i nepodložan mijenama. Moćni riffovi, mačizam, gitarska sola i čvrsta ritam sekcija temeljne su značajke hard rocka.

 Sam pojam hard rock potječe od glazbenih kritičara koji su krajem šezdesetih nastojali preciznije odrediti podvrstu koja se počela suvislije pojavljivati u vidu slobodnijeg eksperimentiranja sa rockom kroz naglašeno snažnije sviranje blues rock riffova. Hard rock je po svojim glavnim značajkama uravnotežen između standarnog rocka, i blues rocka i ekstremnijeg heavy metala. Manje se služi improvizacijama u odnosu na blues rock, a nije ni toliko agresivan koliko heavy metal. Američki kritičar Ken Tucker drži da su i hard rock kao i progresivni rock i heavy metal nastali kao svojevrsna reakcija na veliku popularnost kantautora američke scene kraja šezdesetih. Hard rock se smatrao utočištem izvornog rock and rolla nasuprot širokoj prijemčivosti i popularnosti pop i folk glazbe.

 Ovaj glazbeni žanr dobrim dijelom je nastajao i na koncertima tadašnjih rock izvođača. Glazbene skupine poput The WhoYardbirdsCream,Blue CheerMountainFree i drugi, uživo su zvučali žešće i gromoglasnije negoli na svojim studijskim izdanjima. Raniji koncerti Led Zeppelina imaju gotovo heavy metal zvuk, dok uživo nastupi sastava Cream spadaju u čistokrvni hard rock. Cream je tako prvi standarni hard rock sastav, koji osim uvođenja standarne postave basist, gitarist, bubnjar, uvodi i koncept instrumentalne virtuoznosti, čime su presudno utjecali na hard rock žanr. Jedan od prvih sastava koji preuzima ovu formu je engleski The Jimi Hendrix Experience, premda su oba ova sastava osnovana iste godine 1966., sa tek nekoliko mjeseci razmaka.Skupina Cream razišla se 1968. godine. Iste godine na sceni se pojavljuju hard rock sastavi Grand Funk Railroad, Iron Butterfly, Led ZeppelinDeep Purple i drugi, sačinjavajući razdoblje klasičnog hard rocka

 Najznačajniji albumi u Hard Rock-u: 

 – The Who

  - Deep Purple in Rock – Deep Purple

  - Led Zeppelin I

 - Led Zeppelin

  - Fire and Water – Free

  - Rocks – Aerosmith

  - Holy Diver – Dio

  - Highway to Hell

  - Back in Black – AC/DC

  - Alive! – Kiss

  - Van Halen – Van Halen

  - Jailbreak – Thin Lizzy

  - Strangers in The Night – U.F.O

  - Appetite for Destruction – Guns N' Roses

  - Whitesnake – Whitesnake

  - Slippery When Wet – Bon Jovi

Nažalost Hard Rock, kao i mnogi drugi slični žanrovi, izumire pod utjecajem popa,rapa,folka i drugih bezveznih žanrova. Zato ovaj svijet treba malo više bendova koji stvarno znaju svirati. 

Grunge 

 

Grunge je žanr američke rock glazbe. Pojavio se sredinom 80-ih, no primjećen je tek početkom 90-ih. Najveći je utjecaj imao između 1988. i1993. Grunge je okarakteriziran kao spoj hardcore punkaheavy metala, te indie rocka.

Grupa Nirvana na MTV Video Music Awards 1992.

Najbolji primjer grunge glazbe je singl "Smells Like Teen Spirit" izdane od strane glazbenog sastava poznatog pod imenom Nirvana iz Seattlea.

Najvažnija obilježja grungea su gitare podešene na jaku distorziju, te tekstovi pjesama koji su na granici između idealizma i pesimizma. Popularnost Nirvane dovela je i do toga da su ljude počeli zanimati i ostali seattleski slični glazbeni sastavi npr. Pearl JamSoundgarden i Mudhoney i Alice In Chains.

Grunge glazba sadrži melodičku osjećajnost Beatlesa kao i brutalnost hard rock glazbenih sastava kao na primjer Black Sabbath. Grunge glazbenici bili su antimaterijalističkog pogleda na svijet.

 

Heavy Metal

 

Heavy metal je podvrsta rocka. Razvio se kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih, najviše uVelikoj Britaniji i SAD-u. Obilježavaju ga distorzirani zvuk, duga gitarska sola, i općenito glasna i energična izvedba.

Kao suvremeni naziv za ovu glazbenu podvrstu koristi se i naziv "metal", koji obuvaća i sve podvrste heavy metala, u međuvremenu nastale.

 Izraz heavy metal skovao je američki književnik William Burroughs. U glazbi ga prvi put uvodi kanadski rock sastav Steppenwolf u himničnoj skladbi Born to be wild, 1968. u stihu:

"I like smoke and lightning

Heavy metal thunder

Racin' with the wind

And the feelin' that I'm under"

Mnogi rock kritičari prvom skladbom heavy metala smatraju skladbu "You Really Got Me" engleskog sastava The Kinks, zbog distorziranog zvuka gitare. Neki pak smatraju skladbu "My Generation" sastava The Who prvom skladbom ovog glazbenog žanra. Ove pjesme također se mogu svrstati i u hard rock.

      

Najznačajniji albumi: 

 

       - Black Sabbath

       - Paranoid – Black Sabbath

       - Led Zeppelin

       - Led Zeppelin II – Led Zeppelin

       - Machine Head

       - Made in Japan – Deep Purple

       - Master of Puppets – Metallica

       - Killing Is My Business... And Business Is Good! – Megadeth

       - Rising – Rainbow

       - Reign in Blood – Slayer

       - Screaming for Vengeance

       - Painkiller – Judas Priest

       - The Number of the Beast – Iron Maiden

       - Powerslave – Iron Maiden

Progresivni metal

 
 Progresivni metal (skraćenice prog i prog metal kada se diferencira od progresivnog rocka) je žešća verzija progresivnog rocka, koja se karakterizira korištenjem kompleksnih kompozicionih struktura, neobičnih ritmova i virtuoznog instrumentalnog sviranja. Visoki nivo muzičke vještine je često kombiniran sa pjevanjem koja ima formu epičkog tekstualnog koncepta, koji često rezultira podugačkim pjesmama i koncepcijskim albumima. Zbog ovih faktora, progresivni metal se vrlo rijetko čuje na standardnim radio stanicama i televizijskim programima.
 
 Porijeklo progresivnog metala se nalazi u bendovima progresivnog rocka iz 1960-ih 1970-ih kao što su YesPink FloydKing Crimson,Genesis i Rush. Međutim, progresivni metal se nije razvio u samostalan žanr sve do sredine 1980-ih. Bendovi kao QueensrycheDream Theater i Fates Warning su uzeli elemente bendova progresivnog rocka (primarno sviranje i kompozicijska struktura pjesama) i ujedinili ih sa heavy metalskim karakteristikama bendova poput MetallicaMegadethDeep PurpleBlack Sabbath i Iron Maiden. Rezultat se može opisati kao mentalitet progresivnog rocka sa zvucima heavy metala.

Žanr je dobio pažnju mainstream medija ranih 1990-ih kada je Queensryche napravio video spot "Silent Lucidity" (s albuma Empire iz 1990.), koji postao veliki hit na radio stanicama i MTV-u. To nije bila tipična pjesma progresivnog metala (više metal balada), ali je ona otvorila vrata Queensryche muzike novim masama fanova, koja je zauzvrat imala efekta na popularnost drugih bendova progresivnog metala. 1993. Dream Theater je napravio video spot "Pull Me Under" (sa albuma Images and Words iz 1992.), koji je postao veoma popularan na radiju i MTV-u. To je već bila tipična pjesma progresivnog metala. Dream Theater se od tada smatra najpopularnijim i najvažnijim bendom progresivnog metala.

 Progresivni metal se može podijeliti u mnogobrojne podžanrove, ovisno o stilu muzike koji je uticao na grupe progresivnog metala. Na primjer, postoje dva benda koji se klasificiraju pod progresivni metal, King's X i Opeth, ali se oni nalaze na dvije suprotne strane muzičkog spektra progresive. Na King's X je uticao blaži mainstream rock i grunge, dok se Opethovi grubi vokali i žestoka gitara često smatra death metalom.

Klasična i simfonijska muzika su također imali vrlo važan uticaj na dijelove progresivne muzike, s bendovima Symphony X i Adagio koji su sjedinili tradicionalni progresivni metal sa kompleksivnošću i grandioznošću klasičnih kompozicija. Isto tako, bendovi poput Liquid Tension Experiment i Planet X imaju uticaj jazza, sa dugotrajnim solo sekcijama koje često sadrže mnoštvo solaža. Šta više, Liquid Tension Experiment ima improvizacijski elemenat koji je rijedak u heavy metalu, koji je obično vrlo strukturiran žanr.

Bend Cynic, je objedinio progresivni metal, death metal i jazz/fusion u jedno vrlo široko i unikatan album po imenu Focus.

Mnogi skandinavski bendovi kao Nightwish se smatraju nekom vrstom progresivnog metala, kombinirajući heavy metal ritmove sa operskim pjevanjem (popularni američki bend Evanescence je kasnije stvoren pod skandinavskim uticajima).

Japanu je sjedinjavanje između muzike u video igri i progresivnog metala postalo popularno 2003. sa The Black Mages, bendom koji je ponovo snimio zvukove popularne igrice Final Fantasy.

 
Važnije grupe za žanr: 
    - Ayreon
    - Devin Townsend
    - Dream Theater
    - Evergrey
    - Fates Warning
    - Liquid Tension Experiment
    - Opeth
    - Pagan's Mind
    - Pain of Salvation
    - Psychotic Waltz
    - Queensrÿche
    - Savatage
    - Shadow Gallery
    - Symphony X
    - Threshold
    - Tool 
    - Watchtower