ROCK IN BLOOD

OPCENITA BAZA PODATAKAO ROCKU

Biografije Rock Legendi

Na ovoj sekciji biografija bendova su izvođači i bendovi koji su u rocku ostavili dubok i neizbrisiv utisak.Tu su oni koji su ga gradili,uzdigli na njegovo zlatno doba.Tu su oni koji su postavljali nove stilove,nove načine sviranja,koji će ostati u pamćenju rock glazbe zauvijek.Nakon što pročitate koju biografiju zaputite se u Youtube Filmove da poslušate njihove pjesme ili u Galeriju Slika da prelistate koju

Black Sabbath

Black Sabbath je britanski band za koji se smatra da je osnivač heavy metala. Osnovan je u Birminghamu 1969. Članovi su mu slavni Ozzy Osbourne (vokal), Tony Iommi (gitara), Geezer Butler (bas gitara) i Bill Ward (bubnjevi). Inspiriran horror filmovima, Iommi je stalno pokušavao stvarati jezivu i zaštrašujuću glazbu. Kako je u jednoj nesreći ostao bez vrhova prstiju, žice gitare je štimao na niže tonove i tako je dobivao teške i duboke zvukove koji su savršeno pristajali uz mračne riječi njihovih pjesama. Black Sabbath je poznat i po pjesmi Iron man, koja je i danas simbol ovog benda.

Najpoznatiji albumi su: 

            - Black Sabbath 

            - Paranoid

            - Master of Reality

            - Black Sabbath Vol.4

            - Heaven and hell

            - Sabbath Bloody Sabbath 

            - Tehnical Ecstasy

            - Bom Again

            - Live Evil 

            - Never say Die

            - Reunion

            - Past Lives.

Odrastajući, članovi Black Sabbatha zajedno su razvili ljubav prema glazbi, utemeljili nove temelje za novi žanr, kasnije poznat kao heavy-metal i stim su zaslužili da uđu u listu rock legendi. 

Bob Dylan

Bob Dylan (rođen kao Robert Allen Zimmerman) jedan je od najvećih kantautora 20.stoljeća.

Mnoge njegove pjesme obradilo je bezbroj izvođača. U pjesmama je često izražavao bunu protiv politike i društveni dogmi njegova vremena. Jedne od najpoznatiji pjesama su mu Blowing in the Wind, The Times They Achangin, Like A Rolling Stone.....

Svira gitaru, usnu harmoniku i glasovir. Veći dio svog djetinjstva proveo je slušajuć radio. Tada su se najviše slušali blues i country. U tinejdžersko vrijeme slušao je rani rock n roll. U srednjoj školi osnovao je nekoliko bendova.The Shadow Blasters, bend koji je bio kratka vijeka ali njegov sljedeći bend The Golden Chords trajao je duže. Tu su svirali već popularne rocl hitove. U svom školskom godišnjaku napisao je kako mu je glavna ambicija da se pridruži Little Richard bendu.

!959. seli se u Mineapolis i upisuje se na fakultet. Početni interes za rock pružio mu je priliku i za američki folk (country) te je tako krenuo svirat po klubovima u blizini kampusa. Tada se krenuo predstavljat kao Bob Dylan. U intervjuu koji je dao 2004 rekao je da se čovjek može zvati kako hoće,ovo je zemlja slobodnih. Napustio je fakultet krajem prve godine.1961.g. preselio se u New York nadajući se da će tamo nastupati i upoznati svog muzičkog idola Billa Guthrie. On je i imao velikog utjecaja na Dilynove prve izvedbe. Godine 1962 napravio je dva važna koraka u svom životu. Mijenja ime u Robert Dylan i potpisuje menadžerski ugovor sa Albertom Grossmanom. Grossman ostaje Dylanov menadžer do 1970.g. Krajem 1962 i početkom 1963 posjećuje Veliku Britaniju po prvi put.Bio je pozvan da snima za neku seriju. Na kraju seije Dylan pjeva svoj (jedan od najveći) hitova "Blowing in the Wind". Dok je boravio u Londonu nastupao po klubovima. Dok je još bio u New Yorku svirao je usnu harmoniku za pjevačicu Carolyn Hester. Tako ga je spazio producent John Hammond. Tada izdaje svoj prvi album u kojem su pjesme najviše bile county stila. Album se zvao Bob Dylan nije bio nešto prihvaćen sa samo 5000 prodanih primjera u prvoj godini.Do njegovog drugog albuma proslavio se kao pjevač i kompozitor. Album se zvao The Freewheelin Bob Dylan. Grub stil njegova pjevanja nije bio privlačan za neke slušatelje ali  za većinu je. Dylanov album Bringing it all Back home izdan 1965.g. je bio još jedan stilski rock.Tada je po prvi put obradio svoje pjesme električnim instumentima. Od tada on počinje težit za malo žešćim rockom  te tako sve svoje pjesme obrađuje sa električnom gitarom.

         Albumi (izbor):

            - Bob Dylan (

            - The freewheelin Bob Dylan 

            - Another Side of Bob Dylan

            - Blonde on Blonde 

            - Bob Dylans Greatests Hits

            - Self Portrait  

            - New Morning 

            - Dylan 

            - Planet Waves

            - Before the Flood

            - Blood on the Tracks  

            - Desire

            - Hard Rain

            - Street Legal

            - Saved

            - Infidels

            - Oh mercy  

            - MTV Unpugged

            - No Direction Home 

            - Modern Times

 

Nemože se reći da ga je lako zaboravit jer je jedan od onog odabranog društva koji su utemeljili rock.

BOSTON

Boston,je,iako manje poznat,postavio temelje rocku i hard rocku kakvog danas znamo.1976.počeli su svoju uspješnu karijeru i izdali mnogo hitova poput "More Than A Feeling","Peace of Mind","Foreplay/Long Time","Rock and Roll band","Smokin","Dont look back" i "Amanda".Prodali su preko 31 milijun albuma samo u SAD-u,dok bi se na svjetsko trziste ttaj broj mogao popeti i do 50 milijuna.Boston se zbog svojeg načina sviranja i izvođenja pjesama smatra najvećom legendom 70-ih i 80-ih koji su "oformili rock kakav je u budućnosti izgledao".

Njihov prvi album,istoimeni Boston,je bio njihov najveći uspjeh,koji se prodao u 17 milijuna izdanja.

Drugi album Dont look Back je također bio veliki uspjeh.

1980 tuzio ih je CBS,da su svojenote za gitare ukrali iz njihovih databaza,što je bilo netočno.

Boston tako nakon još uspješnih albuma,kojih je točno pet a zovu se ovako:

-Boston (17 platinstih i jedno zlatno izdanje)

-Dont look Back (7 platinastih i srebreno izdanje)

-Third Stage (4 platinasta izdanja)

-Corporate America 

-Novi album TBA 2011 još nije izašao a sama godina kaže kad bi trebao izaći.

Uglavnom,Boston je zaslužio mjesto među rock legendama postavljajući razne stilove i izdajući uspješne pjesme 

 

Elvis Presley

Elvis Aron Presley rođen je u East Tupelu 8. 1. 1935. godine.Nazvan je kraljem Rock n Rolla ili samo kraljem.Počinje pjevati sa trinaest godina u crkvenom zboru i u školskim priredbama u Memphisu.Sa 18 godina napušta školu želeči postati portir u kinima ili vozač kamiona

Svoju prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar svojoj majci.Producentu se svidio njegov glas i nagovara ga da postane pjevač.Svoju prvu ploču snimio je 1954.godine.Njegov uzlet počinje sredino 50-ih sa hitovima Thats All Right Mama i Heartbreak Hotel.

Najuspješnije razdoblje karijere mu je od 1960. do 1975. godine.U tom razdoblju snimio je 52 ploče koje su još za njegova života prodane u 600 milijuna primjeraka.

Filmsku karijeru počinje 1956. u filmu Voli Me Nježno.Uglavnom je glumio u osrednjim muzičkim filmovima,ali njegove naslovne pjesme su redovito postajali.Od 2957 do 1966. Elvis se nalazi na listi Top 10 najkomercijaliziranjih pjevača u SAD-u.

1975. nastupaju ozbiljni zdrastveni problemi.Bolovao je od dijebetisa i gartritisa,a svemu se priključila droga o kojoj je kralj bio ovisan.1977. doživljava srčani udar,a u kolovozu iste godine pada u komu zbog droge.Liječnici mu pokušavaju spasiti život ,ali ne uspjevaju.Tada milijuni obožavatelja dolaze u Graceland da kralju odaju posljednju počast.

Elvis je za svoga života postao legenda potukavši sve rekorde.U dvadesetak godina rada objavio 97 ploča i na vrhovima top lista je proveo čak 996.

Njegovu diskografiju nećemo objavljivati,jer bi boli šteta da neki od 97 uspješnica bude zakinut,a kad bi ih sve stavljali,jednostavno bi bilo previše prostora 

Eric Clapton

Eric Clapton rođen je 30. Ožujka 1945. u Ripleyu,Surreyu.Smatra se jednim od najutjecajnijih i najpopularnijih gitarista svih vremena.Na početku je zanimljivo odmah spomenuti da je primljen tri puta u Rock N Roll Hall Of Fame,jednom kao solo izvođač,a dvaput kao član grupa Yrdbirds i Cream.Kao mlad smatrao je svoju baku i njezinog drugog muža roditeljima,a majku starijom sestrom.Otac mu je za to vrijeme otišao u rat.Prvu gitaru dobio je s trinaest godina i iako mu je bilo teško učiti je,ipak je uporno nastavljao.Sa 17 napušta školu i počinje svirati po pubovima u okolico svog rodnog grada.1963. postaje član Yardbirdsa.Napušta Yardbirds i odlazi svirati blues sa Bluesbreakersima.Tu dobiva svoj nadimak Slowhand.Poslije osniva Cream,sa kojim svira sve do 1968.Rastaju se nakon albuma prigodno nazvanog Goodbye.Poslije svira sa Blind Faithom,Delaney and Bonnie and friends i sa Derek and the Dominos.Solo karijeru počinje u 1970-oj i nastavlja je do danas.U tom razdoblju je snimio mnogo hitova i surađivao sa mnogim pjevačima.

Pošto je Eric Clapton mijenjao mnogo bendova,a poslije i solokarijeru,za očekivati je da je imao mnogo albuma.Ako ćemo brojati albume koje je snimio sa svim svojim bendovima i one live i kompilacije,njih bi bilo 83.To je ogromno mnoštvo albuma.Mi ćemo zato nabrojati samo albume iz solo karijere,ali samo studijske,pošto ako bi brojali i live i kompilacije i njih bi bilo 45.

Snimio je 20 studijskih albuma,a oni su sljedeći:

-Eric Clapton

-461 Ocean Boulevard

 -Theres One In Every Crowd

-No Reason To Cry

-Slowhand

-Backless

-Another Ticket

-Money And Cigaretess

-Behind The Sun

-August

-Journeyman 

-From The Cradle

-Pilgrim

-Riding With The King

-Reptile

-Me And Mr.Johnsonn

-Sessions For Robert J

-Back Home

-The Road To Escondido

-Clapton 

Iron Maiden

Za ovaj legendarni heavy metal sastav iz Londona možemo reći da su jedni od najpopulanriji bednova današnjice, a njihov način sviranja nije se promijenio u svih 36 godina koliko i sviraju. Bend je osnovan 1975 godine na ideju basista Steva Harrisa. Sastav koji je doživio manje izmjene od svog početka čine:

      Pjevač. Bruce Dickinson.

      Gitaristi:

                 Adrian Smith

                 Dave Murray 

                 Janick Gers.

      Bubnjar: Nicko McBrian.

Bend postoji već 36 godina. Zajedno su izdali 25 albuma od čega 5 albuma uživo, 5 best of i 15 studijski albuma.Redosljed albuma ide ovako:

          1980.god. Iron Maiden

          1981.god. Killers

          1982.god. The Number Of The Beast 

          1983.god. Piece Of Mind

          1984.god. Powerslave

          1986.god. Somewhere in Time

          1988.god. The Seventh son of the Seventh Son

          1990.god. No Prayer for the Dying

          1992.god. Fear of The Dark

          1995.god. The X-Factor

          1998.god. Virtual XI

          2000.god. Brave New World

          2003.god. Dance of Death

          2006.god. Matter of life and Death

          2010.god. The Final Frontier.

 

 Albumi uživo (izbor iz najbolji) :

         1985.god. Live After Death 

         1993.god. A Real Live One

         2002.god. Rock in Rio

         2005.god. Death on the Road

         2008.god, Somewhere back in Time.

 

 Glavna maskota ovog benda je prepoznatljivi Eddie koji liči na kombinaciju kostura i zombija, a i pojavljuje se na našoj home stranici.Trenutni sastav benda nije se promijenio od onog navedenog. Za kraj ćemo reći da su Iron Maiden jedni od začetnika heavy metala kakvog danas znamo a isto su i jedni od najpopularniji bendova današnjice. I što je čudno za bendove imaju jako dug vijek trajanja što ih svrstava u jedne od najdugoročniji bendova. Zbog svega navedenog zaslužili su mjesto u Najvećim Legendama Rocka.  

Jimi Hendrix

Jimi je rođen u Seattle-u 27.studenog.1942.god. Američki glazbenik i gitaristički genij. Na nagovor bivšeg basista Animalsa odlazi u London gdje započinje svoju karijeru. U karijeri je imao nekoliko prateći bendova ali sve je to bilo kratkog vijeka. Izdaje pjesme koje su utjecale na mnoge stilove glazbe. U 27 godini života umire jedna od najveći ikona rock glazbe. Umro je u hotelu pored svoje djevojke. Uzrok je predoziranje tabletama. Ja osobno još uvijek žalim za legendom.

             Albumi:

                     - The Jimi Hendrix Experience:

                                         -  Are You Experienced (1967)      

                                         -  Axis: Bold as Love (1967)

                                         -  Electric Ladyland (1968)

      

                    - Jimi Hendrix/Band of Gypsys:

                                         - Band of Gypsys (1970) - uživo

                    - Posthumni albumi:

                                         - The Cry of Love (1971)

                                         - Rainbow Bridge (1971)        

                                         - War Heroes (1972)                 

                                         - Loose Ends (1974)

                                         - Crash Landing (1975)

                                         - Midnight Lightning (1975)

                                         - Nine to the Universe (1980)

                                         - Radio One (1988)

                                         - First Rays of the New Raising Sun (1997)

                                         - South Saturn Delta (1997)

                                         - Valleys of Neptune (2010)

 

Ovo su samo službeni albumi i neke kompilacije. Ne zna se koliko je imao albuma. No imao je jedan poznat citat:" Zanimljivo je kako većina ljudi obožava smrt.Ustvari rodiš se tek kad umreš.Moraš umrijeti da bi te cijenili". 

Led Zeppelin

Led Zeppelin je bio Engleski rock sastav nastao 1968.g. i sa 300 milijuna prodanih albuma a od toga čak 100 samo u Americi, svrstavamo ga u jedan od najuspješnijih sastava u povijesti rocka. I ne samo to, nego ih i spravom nazivamo i pionir hard rocka i heavy metala. Članovi ove supergrupe su: 

           Jimmy Page (gitare)

           Robert Plant (usna harmonika i vokal)

           John Bonham (bubnjevi)

           I jedan zanimljivo multiinstrumentalist John Paul Jones.

 

Sastav je osnovo Jimmy Page nakon raspada grupe Yardbirds. Ime dobivaju po ciničnoj opasci bubnjara grupe The Who koji je rekao da će grupa izdržati poput olovnog cepelina u zraku. Započeli su u blues-rock stilu ali kasnije prelaze na novi smjer koji su oni zapravo i započeli koji se zove hard-rock i heavy metal te se tako smatra da su oni i Black Sabbath prvi hard-rock i heavy metal bendovi. Njihov prvi album bio je prekretnica u evoluciji heavy metala i hard-rocka.

      Studijski albumi su: 

          - Led Zeppelin (1969)

          - Led Zeppelin 2 (1969)

          - Led Zeppelin 3 (1970) 

          - Led Zeppelin 4 (1971)

          - Houses of Holy (1973)

          - Physical Graffiti (1975)

          - Presence (1976)

          - In Trough the Out Door (1979)

          - Coda (1982)

       I jedan uživo je: The Song Remains the Same.

 

Od 1990 godine do danas izdano je devet raznih kompilacijskih setova (kao npr. Led Zeppelin - Box Set od 4 cd-a) i to vjerojatno nije kraj jer su ostavili neizbrisiv trag u svijetu rocka.

LYNYRD SKYNYRD

Američki rock bend osnovan 1964,iako karijeru počinje tek 1970.svojim prvi samostalnim.1971, pod imenom One Percent povlače se na farmu da dogovore novo ime za bend.Izbor je na Leonarda Skinnera,učitelja tjelesnog koji se zalagao protiv duge kose svojih učenika.Nakon manjih preinaka ime je utvrđeno kao LYNYRD SKYNYRD.1973, izašao im je prvi Lynyrd Skynrd.Najavljivali su ga kao južnjački rock,i odmah je privukao pažnju domoljubnih južnjaka.Album je dosegao zlatnu nakladu.Drugi album doživljava još veći uspjeh,penju se na top liste.Kreću na europsku turneju.Nastavlkaju s odličnom karijerom do 1997.1977 u avionskoj nesreći pogibaju im neki članovi,a ostali bivaju teže ozlijeđeni,pa prestaju svirati.Poslije se izdaju razne kompilacije,a Alen Collins umire 1990.1991 se ponovno okuplaju sa novim članovima.Isprva nemaju dobar uspjeh,a stari članovi napuštaju bend zbog zdravlja.poslije 2003. ponovno im ide,a 2006. primljeni su u Rock N Roll Hall Of Fame.Hughie Tomasson umire 2007.,a 2009. umiru Robert Kearns i Billy Powel.Danas je jedini živući član prvog sastava Lynyrda Skynyrda Garry Rosington.

Izdali su 25 albuma,od čega 6 kompilacija,2 live albuma i 17 studijskih.

Izbor iz najboljih:

-Pronounced Leh-Nerd SKen-Herd

-Second Helping

-Gimme back my bullets

-Twenty

-Edge Of Forever

-Christmas time Again

-Vicious Cycle

-God & Guns 

Nirvana

Nirvana je bio američki rock sastav koji su osnovali pjevač i gitarist Kurt Cobain i basist Krist Novoselić u Aberdeenu.

Nirvana je postala planetarno popularna,a ujedno i stvorila novu podvrstu alternativnog rocka zvanu grungeKurt Cobain je bio često proglašavan predstavnikom svoje generacije sa Nirvanom kao glavnim glazbenim sastavom generacije X.Ali Cobain nije volio što mu se priklanja toliko pozornosti u medijima.

Nirvana se raspala zbog samoubojstva frontmena i vođe benda Kurt Cobaina u travnju 1994. godine,ali unatoč prestanku rada,njihova popularnost nije opala.Čak štovoše,iz godine u godinu mnogi mladi naraštaji otkrivaju glazbu i pjesme koje je napisao jedan od najvećih glazbenika u povijesti.

Prodali su oko 25 milijuna albuma u SAD-u,a na svjetskom tržištu oko 50 milijuna.

Kurt Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu ,trajno se rastavši sa Nirvanom.U krvi mu je pronađena količina heroina dovoljna za četiri predoziranja. i rana od sačmarice na glavi.

Cobain i Novoselić su se upoznali 1985.Obojica su bili obožavatelji sastava Melvins.Prva pjesma im je bila Love Buzz/Big Cheese iz 1988. u nezavisnoj izdavačkoj kući Seattle Sub Pop.

Ovo je Kurt Cobain napisao u svome pismu koje je ostavio obitelji i obožavateljima: Nemam više strasti,i zato zapamtite,bolje izgorjeti nego izblijedjeti. Mir,ljubav,empatija.Kurt Cobain 

The Beatles

Beatlesi, hah što se o njima uopće ima govorit. Ova fantastična četvorka sastoji se od:

           John Lennon, svirač, pjevač, tekstopisac o ko zna što još.

           Paul McCartney, bas gitara,tekstopisac i vokal.

           Ringo Starr, vokal i bubnjevi.

           George Harrison, svirač gitare i vokal. 

 Oni su Britanski rock sastav koji je djelovao tijekom 60-ih. Sva četvorica su pjevali i svirali po raznim drugim bendovima prije Beatlesa. Zajedno su često svirali po klubovima po Liverpoolu odakle su i došli. 

 Albumi su:

                 - Please Please Me (1963)

                 - With the Beatles (1963)

                 - A Hard Days Night (1964)

                 - Beatles for Sale (1964)

                 - Help (1965)

                 - Rubber Soul (1965)

                 - Revolver (1966)

                 - Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967)

                 - Magical Mystery Tour (1967)

                 - White Album (1968)

                 - Yellow Submarine (1968)

                 - Abbey Road (1969)

                 - Let it be (1970)

 Ovi su albumi promijenili smjer dotadašnje popularne glazbe i dali čvrste temelje rock-u.Jako puno bendova koji su došli poslje Beatlesa sljedili su njihov smjer i njihov stil.Bili su jedni od najutjecajnijih bendova. Cijeli svijet rock-a žalio je za njihovim raspadom.U Engleskoj je bio proglašen dan žalosti zbog smrti Johna Lennona kojeg je ubio poremećeni obožavatelj.Nakon njih, i zapravo za vrijeme njih u rječnik je ušla rječ Beatlemanija. Svijet i danas žali za njihovim hitovima koji bi, siguran sam, i danas bili vrhunski. 

Bryan Adams

Kad mu je bilo 10 godina, stric mu je poklonio njegovu prvu gitaru, nakon čega je Bryan počeo pokazivati interes za muziku. Njegov otac to nije odobravao. Ubrzo nakon toga je uslijedila rastava Bryanovih roditelja, te on odlazi živjeti sa svojom majkom i bratom u Vancouver. S 15 godina napušta školu i započinje učiti svirati klavir.

 1984. godina je bila uspješna za Bryana jer je, zahvaljujući izlasku njegovog novog albuma, "Reckless", osvojio nekoliko nagrada i priznanja (primjerice Juno Awards). Nezaboravne pjesme poput "Heaven", "Summer of '69", "Run To You", te duet s Tinom Turner, "It's Only Love", i danas se smatraju klasičnim rock temama. 1987. je izdat njegov peti album, "Into The Fire", iako nije bio tako uspješan u usporedbi s prethodnim.

  Studijski albumi: 

  - Bryan Adams (1980)

  - You Want It You Got It (1981)

  - Cuts Like A Knife (1983)

  - Reckless (1984)

  - Into The Fire (1987)

  - Live! Live! Live! (1989)

  - Waking Up The Neighbours (1991)

  - So Far So Good (1993)

  - 18 Til I Die (1996)

  - MTV Unplugged (1997)

  - On A Day Like Today (1998)

  - The Best Of Me (1999])

  - Spirit: Stallion Of The Cimarron (2002)

  - Spirit: L'étalon des plaines Francés (2002)

  - Room Service (2004)

  - Anthology (2005)

  - 11 (2008)

Za kraj spomenimo da je Bryan dobio svoju zvijezdu na  Hollywood Walk of Fame ili Holivudskoj stazi slavnih. Nekoliko je puta ulazio u Rock N Roll hall of fame. Na sreću Bryan je i danas aktivan glazbenik i dalje snima albume.

AC/DC

AC/DC je vjerojatno najveći rock band u povijesti ove glazbe. Osnovan je 1973. u Sydneyu. On je, uz Maidena i Black Sabbath, postao sinonim za pravu rokačinu. Članovi su mu se često mijenjali, ali današnju postavu, ujedno i najdugovječniju, čine: Angus Young-vodeća gitara, Malcolm Young-ritam gitara, Brian Johnson-vokal, Cliff Williams-bas gitara i Phil Rudd-bubnjevi. Treba spomenuti i Bon Scotta, njihova bivšeg pjevača koji je 1980. umro zbog previše alkohola. Još jedna zanimljivost vezana za AC/DC je i ta da u Melbournu postoji ulica ACDC Lane. Također, ovaj bend je objavio i najprodavaniji album u povijesti rock glazbe, album Back in black. Što se tiče ostale diskografije AC/DC-a, nabrojat ćemo samo najpopularnije od njihovih 25 albuma:

-High voltage (1975.)

-TNT (1975.)

-Let there be rock (1977.)

-Powerage (1978.)

-Highway to hell (1979.)

-Back in black (1980.)

-For those about to rock (1981.)

-Who made who (1986.)

-The razor`s edge (1990.)

-Ballbreaker (1995.)

-Black ice (2008.)

Svojom bogatom diskografijom, planetarnom popularnošću i odličnim pjesmama, AC/DC je bez sumnje zaslužio da dođe na našu listu rock legendi.