ROCK IN BLOOD

OPCENITA BAZA PODATAKAO ROCKU

Biografije domaćih bendova

Ovdje su legende i oni malo manje legendrani naše domaće rock scene.Nisu zaslužili da uđu u rock legende jer nisu imali svjetski utjecaj,ali su ostavili dubok utjecaj na našu domaću scenu.Svirali su hitove koji se i danas ne prestano puštaju po radio stanicama.Ovdje seme bi smjelo dogoditi da nekog ne znate,ali ako je to slučaj,popravite svoje neznanje odmah

AERODROM

Nakon 15 godina glazbene stanke rock-grupa "AERODROM" iz Zagreba vratila se na hrvatsku glazbenu scenu s novim, šestim po redu, CD-albumom.
CD-album pod nazivom "NA TRAVI" izašao je u izdanju CROATIA RECORDSA, pod prestižnom etiketom MASTER MUSICA. Jurici Pađenu, osnivaču grupe "AERODROM", a ujedno i pjevaču, gitaristi i skladatelju, uz Tomislava Šojata - basista grupe, pridružila su se i dvojica članova prvobitne postave - Mladen Krajnik - klavijaturist i Zlatan Živković - bubnjar i pjevač. Grupa "AERODROM" kontinuirano je djelovala u razdoblju od 1979 do 1986 , u kojem je izdala pet albuma:
- Kad misli mi vrludaju (1979)
- Tango Bango (1981)
- Obične ljubavne pjesme (1982)
- Dukat i pribadače (1984)
- Trojica u mraku (1986);
koji se i danas, nakon toliko vremena, vrte na gotovo svim radio postajama (među kojima je vrijedno izdvojiti pjesme Fratello, Stavi pravu stvar, Obična ljubavna pjesma, 24 sata, Kad misli mi vrludaju, Digni me visoko, Metar vina, Tvoje lice), Aerodrom se svrstava među najpopularnije grupe tog vremena. Potvrda tome je i činjenica da su pjesme Aerodroma prepjevane od stranih glazbenika i izdavane u inozemstvu. Primjerice, pjesme "Fratello" i "Obična ljubavna pjesma" izdane su u Švedskoj,

AZRA

Azra je hrvatski rock sastav koji je osobito popularan bio 80-ih godina.Kritičari danas Azru navode kao obaveznu glazbenu lektiru,i to sasvim opravdano.Već na počecima grupe počinju veliki odlasci,jer su se 1978, godine svi članovi odvojili od Štulića i osnovali bend film.Nakon što je okupio novu postavu,izdaju svoj debi album pod imenom Azra.Bio je to ogroman uspjeh,te su se odmah probili na rock scenu i osigurali si vodeće mjesto u njoj. Poslije odlaze snimati u Njemačku i Nizozemsku s ciljem da se probiju na tamošnju glazbenu scenu.To im ne polazi za rukom.Vraćaju se i snimaju MEGA live album u četri dijela,nazvan zadovoljština.

1989. Johny Štulić se sve više okreće solo karijeri,a Azra nakon koncerta na Hvaru 1990. službeno prestaje sa postojanjem.Azra je ostavila dubok utisak na hrvatskom rocku,ali i dvojaki utisak na publiku.Dok su jedni Azri odavali poštovanje kakvo takav bend i zaslužuje,drugi su ih ismijavali jer očito nisu znali pravu vrijednost ovog benda i sveg što je on napravio.Izdali su devet albuma,a to su:

-Azra

-Sunčana strana ulice (1981)

-Ravno do dna (live 1982)

-Filigranski pločnici (1982)

-Kad fazani lete (1983)

-Krivo sastajanje (1983)

-It aint like in the movies at all (1985)

-Između krajnosti (1987)

Zadovoljština (live 1988) 

Bijelo Dugme

Bijelo Dugme je kultni rock bend iz područja bivše SFRJ,danas BiH.

Odmah na početku karijere sviraju u Napulju po raznim klubovima,ali su dobili otkaz,dva tjedna nakon što je u grad došao Led Zepelin i Black Sabbath.Željko Bebek se posvađao sa ostatkom grupe i vratio se u BiH.Nemalo zatim u BiH se vraća i ostatak benda.Ostali osnivaju bend Jutro.Nakon dugo ne pričanja za Željkom Bebekom,pozvali su i njega 1972. da snimi koji singl sa njima..Posto je već postojao bend imenom Jutro,lako su se odlučili za ime Bijelo Dugme,jer su ih već svi znali po pjesmi Kad bi Bio Bijelo Dugme..Najveći kiks Jugoslavenske diskografije se smatra upravo taj kad je Diskoton odbio snimati sa Bijelim Dugmetom.Nakon snimanja pjesama Da Sam Pekar i Selma ubacuju se u prvi plan i tad je počela njihova uspješna karijera.Debi album Kad bi bio Bijelo Dugme je odmah imao odličnu prodaju i tu se prvi put spominje pojam Pastirski rock,kao opis Bjelo Dugmetovog stvaralaštva..Nevjerojatan uspjeh njihovoh drugog albuma,koji je prodan u oko 800 000 natjeralo je Jugoton da osmisli Dijamantu Ploču jer nitko dosad nije uspio toliku prodaju postići.Poslje toga ne nailaze na puno uspjeha.Puno svađa i problema i otkazivanja turneja,natjeralo je Bijelo Dugmetovce da nešto učine,ali nešto veliko.

Održali su besplatan koncert kod Hajdučke Česme koji je premašio sva očekivanja,pa je Bijelo Dugme izašlo iz krize..

1989. sve se naglo raspada,Alen Islamović odlazi kući zbog bolova u bubrezima,pa se naglo prekidaju koncerti u SSSR-u i Kini.Do sljedećeg koncerta će im trebati čak 16 godina.

Bijelo Dugme je izdalo 10 albuma:

-Kad bi bio Bijelo Dugme

-Šta bi dao da si na mom mjestu

-Eto!Baš Hoću!

-Bitanga i Princeza

-Doživjeti Stotu

-Uspavanka za Radmilu M.

-A milicija trenira strogoću i druge pjesmice za djecu

-Kosovka Djevojka

-Pljuni i Zapjevaj moja Jugoslavijo

- Ćiribiribela

Crvena Jabuka

Crvena Jabuka je sarajevski rock sastav osnovan 1985.god. Mada su često mijenjali članove ostavili su dosta traga u valu rock-a koji je tada prolazio ovim prostorima. Svoj prvi album pod nazivom Crvena Jabuka izdali su 1986.god. a iste su godine imali i prvi koncert u Mostaru u sklopu turneje po bosni.Po povratku iz Mostara bend je imao veliku automobilsku nesreću u kojoj su poginuli frontmeni grupe Aljoša Buha i Dražen Ričl. U uspomenu na poginule prijatelje ostatak benda održao je koncert u sarajevskoj skenderiji. Bend je nastavi svirati i nije bio ništa manje uspješan bez Buhe i Ričla. 

      Studijski albumi:

         - Crvena Jabuka

         - Za sve ove godine 

         - Sanjati

         - Tamo gdje ljubav počinje

         - Nekako s proljeća 

         - U Tvojim očima

         - Svijet je lopta šarena

         - Sve što sanjam 

         - Tvojim željama vođen

         - Oprosti što je ljubavna

         - Duša Sarajeva

         - Volim te 

 

Grupa je imala dosta turneja po Balkanu ali i dalje kao npr: Danska, Poljska, Njemačka itd..

Još su i danas aktivni i čuvaju još ono malo rock stila što je ostalo na balkanu. 

Đavoli

Đavoli su hrvatski rock sastav koji su osnovani 1984. godine.Osnovao ih je Neno Belan,nakon povratka iz vojske.Do 1990. su objavili 3 albuma.

Prvi su koncert održali u klubu Bili Jidro,kada su izvodili hitove iz 50-ih i 60-ih,što će poslije postati njihov uzor za daljnje sviranje.Robert Čarleta otvara klub u stilu šezdesetih i Đavoli dobivaju stalno zaposlenje u njemu.Tu stvaraju i prve pjesme koje će im kasnije biti na nekim albumima.Nakon što je čuo neke njihove snimke,Jugoton im nudi ugovor i objavljuju singl.Tu su se nalazili njihovi mnogi hitovi koji su ih proslavili

1986. godine objavljuju album privijenac Ljubav i Moda.Glazbu je skladao Belan,a svirali su miks mediteranske atfosmere i zapadne svirke.

1990. odlaze na dvomjesečnu turneju u Rusiju ,a poslije tog se Neno Belan posvećuje solo karijeri

1998. se ponovno okupljaju i izdaju album Space Twist.

Njihovi studijski albumi su sljedeći:

-Ljubav i Moda

-Halo Lulu 22

-Ostani Uz Mene

-Space Twist 

Parni Valjak

 
Parni Valjak je jedan od najpopularniji rock sastava sa ovi prostora. Osnovan je 1975.god. a na sceni je do danas. Ovaj sastav je jedan od pokretača vala rock-a na ovim prostorima. Imaju mnogo dobrih hitova kao što su: Sve još miriše na nju, Ljubavna, Lutka za bal, Stranice dnevnika, Jesen u meni, Ugasi me...... Sastav čine:
                                  - Husein Hasanefendić
                                  - Marijan Brkić 
                                  - Berislav Blažević
                                  - Aki Rahimovski
                                  - Dražen Scholz
                                  - Zvonimir Bučević
 
   Studijski albumi su:
              - Dođite na show
              - Glavom kroz zid 
              - Gradske priče
              - City kids
              - Vruće igre
              - Vrijeme je na našoj strani
              - Glavnom ulicom
              - Uhvati ritam
              - Pokreni se 
              - Anđeli se dosađuju
              - Sjaj u očima 
              - Lovci snova 
              - Buđenje
              - Samo snovi teku uzvodno
              - Zastave
              - Pretežno sunčano
              
 Bilo je još dosta kompilacija i DVD uspomena na Parni Valjak a i sigurno će ih još biti.

Plavi Orkestar

Plavi orkestar je jedan od najpopularnijih bendova sa područja bivše Jugoslavije.Bend je osnovan u Sarajevu 1983.

Bend je ostao popularan i do dan danas sa 8 albuma i preko 3500 koncerata po cijelom svijetu.Bend je osnovao Saša Lošić zvan Loša.Njihov prvi album Soldatski Bal donioim je puno hitova.Tekstovi u tim pjesmama su uglavnom o Lošinim iskustvima u vojsci.Njihov drugi album Smrt Fašizmu je dostigao platinastu nakladu.Poslije albuma simpatija,prestaju sa radom do izdavanja albuma Longplay,koji je bio nevjerojatan uspjeh.Isto tako bio je i Infinity.

Izdali su 8 albuma ,od čega je 7 studijskih:

-Soldatski Bal

-Smrt Fašizmu

-Sunce Na Prozoru

-Simpatija

-Longplay

-Infinity

-Revolucija 

Prljavo Kazalište

Prljavo Kazalište je hrvatski rock bend koji je jako utjecao na domau scenu.

Počeli su 1977.Osnovani su u Dubravi,Zagrebačkoj radničkoj četvrti.U početku su se zvali Ciferšlus,ali mijenjaju ime u Prljavo Kazalište,po jednoj epizodi stripa Alana Forda .U početku su svirali punk,mada su silno željeli da zvuče kao Rolling Stones.Prvi su nastup imali 1978. godine u organizaciji časopisa Polet.

1979. izdaju prvi album Prljavo Kazalište,koji je zbog žestokog punka i tekstova izazvao pomutnju u tadašnjem socijalističkom sistemu,pa je naveliko bojkotiran od državnih medija.

Ostali albumi su doživjeli slobodniju prodaju i prodali su se u mnogo primjeraka,što je dalo nagovijestiti potencijal i uspjeh sastava.

Ipak,album Korak Od Sna je obilježio način na koji će oni svirati.

 Album Zlatne Godine im je omogućio i otvorio vrata popularnosti na cijelom području Bivše Jugoslavije.Pjesma Mojoj Majci im je bila veliki hit koja je pobudila Nacionalni Naboj u Hrvata.

Za vrijeme rata nastupaju po stranim zemljama,te imaju veliki turneju po Sjevernoj Americi i Europi

Prljavo Kazalište i danas svira i na njihovim albumima se može nai sve,od žestokih socijalnih tekstova do laganih ljubavnih balada.

Studijski albumi:

-Prljavo Kazalište

-Crno-BIjeli Svijet

-Heroj Ulice

-Korak Od Sna

-Zlatne Godine

-Zaustavite Zemlju

-Devedeseta

-Lupi Petama

-S Vremena Na Vrijeme

-Dani Ponosa i Slave

-Radio Dubrava

-Moj Dom Je Hrvatska

-Tajno Ime 

Riblja Čorba

Riblja Čorba je Srbijanski rock/hard rock sastav osnovan u Beogradu 1978 g. Debitantski album, Kost u Grlu, objavljen 1979 i prodan je u 120.000 primjeraka. 

Bend je osnovan 15.kolovoza 1978.g. u beogradskom kafiću " Šumatovac " koji je bio svojedobno okupljalište mladih glazbenika. Bilo je nekih nedoumica oko imena sastava no to je riješno 1 rujna iste godine kad je objavljen poster benda sa imenom Riblja Čorba. Prvi koncert održali su 8.rujna u Elemiru u Vojvodini.  Svoj prvi veliki koncert izveli su izvlei su 28.veljače.1979.g. u Beogradskom Domu mladih. Nakon toga svi odlaze na odradu vojne službe pa su tek poslje nastavili sa albumima i glazbom. U početku im je bas svirao Bajagom jer im je basist bio u vojsci. Do polovice veljače 1981.g. sastav je snimio album Pokvarena mašta i prljave strasti. Album je prodan u 200.000 primjeraka. Nadalje Riblja Čorba je doživljavala samo uspone. Redali su album za album. A to su:

 

 •  Kost u grlu (1979)
 •  Pokvarena mašta i prljavi snovi (1981)
 •  Mrtva priroda (1981)
 •  Buvlja pijaca (1982)
 •  Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (1984)
 •  Istina (1985)
 •  Osmi nervni slom (1986)
 •  Ujed za dušu (1987) 
 •  Priča o ljubavi obično ugnjavi (1988)
 •  Koza Nostra (1990)
 •  Labudova pjesma (1992)
 •  Zbogom, Srbijo (1993)
 •  Ostalo je ćutanje (1996)
 •  Nojeva Barka (1999)
 •  Pišanje uz vjetar (2001)
 •  Ovde (2003)
 •  Minut sa njom (2008)
I dan danas Riblja Čorba održava koncerte diljem balkana i oduševljava svojim novim hitovima. Nisu odustali od starog dobrog zvuka i tako zaslužili da uđu na ovu stranicu.

 

ZABRANJENO PUŠENJE

Zabranjeno Pušenje je jedna od najpopularnijih rock grupa Iz Bosne i Hercegovine.Nastali su kao garage bend ljudi koji su zajedno pohađali gimnaziju u Sarajevu.Članovi benda osnovali su humoristički radio Primus i Top Lista Nadrealista.Prvi njihov album,Das ist Walter.Prodan je u preko 100 000 primjeraka.Pjesma Zenica Blues je postala njihov prvi hit.Drugi je album, dok čekaš sabat sa šejtanom,bio neuspjeh u odnosu na prvi,pogotovo zato što ga je cenzurirala tadašnja vlast.

Treći album,Pozdrac iz zemlje Safari je prodan u 90 000 primjeraka.

Nakon raspada Jugoslavije sa radom prekida i ZP.Nele Karjalić odlazi u Beograd,a ostatak benda nastavlja sa snimanjem Top Liste Nadrealista.

Psolje rata vraćaju se na scenu sa albumom fildžan viška.Najveći posljeratni uspjeh im je bio album Bog Vozi Mercedes.

Zanimljivi je napomenuti da gore navedeni Nele Karajlić je također u Beogradu osnovao Zabranjeno Pušenje,no poslje se priključuju Emiru Kusturici.

Albumi koje je izdalo Zabranjeno Pušenje su sljedeći:

- Das is Walter (1984)

-Dok čekaš sabah sa šejtanom ( 1985)

-Pozdrav iz zemlje Safari (1987)

-Male priče o velikoj ljubavi(1989)

-Fildžan viška (1997)

-Agent tajne sile (1999)

- Bog vozi Mercedes (2001)

-Hodi da ti čiko nešto da (2006)

-Modni guru (2009)

-Muzej revolucija (2009) 

DIVLJE JAGODE

Divlje jagode su bosanskohercegovački heavy metal i hard rock sastav koji je 1977.godine osnovan u Zagrebu. Bili su vrlo popularan sastav na teritoriju bivše Jugoslavije i smatraju se začetnicima heavy metal stila na tom prostoru. U svibnju 1977. godine, Sead Lipovača zajedno sa Antom Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem kojeg je poznavao još iz Novih Akorda, osniva Divlje jagode. Tijekom godina njihovog glazbenog rada, objavili su nekoliko singlova i dvanaest studijskih albuma, a 2006. godine izdaju box set na kojemu se nalazi deset albuma i jedan singl

 

Studijski albumi 

      Divlje Jagode (1979.)

      Stakleni hotel (1981.) 

      Motori (1982.) 

      Čarobnjaci (1984.)

      Vatra (1985.)

      Wild Strawberries (1987.) - as Wild Strawberries

       Konji (1988.)

       Labude, kad rata ne bude (1994.)

       Sto vjekova (1997.)

       Od neba do neba (2003.)